Pielęgnacja

Dlaczego warto jeść rosół? Rosół i jego lecznicze właściwości

W niektórych krajach jest bardzo popularną zupą, którą jada się co najmniej raz w tygodniu, a w innych spożywa się go wyłącznie w czasie choroby. Dlaczego? Jakie lecznicze właściwości ma rosół?

Dlaczego warto jeść rosół?

  • błyskawicznie rozgrzewa,
  • zaspokaja apetyt,
  • uzupełnia braki składników odżywczych,
  • jest łatwy w przygotowaniu, bo nadaje się do niego każde mięso, warzywo i przyprawa.

Tradycyjny rosół był gotowany na bazie kości wołowych i cielęcych oraz wołowiny, dziczyzny i drobiu. Dziś wybieramy chudsze i zdrowsze gatunki mięsa takie jak: mięso z kurczaka, indyka bez skórki, królika i strusia, cielęcinę lub najchudsze i najlepszej jakości mięso czerwone.

Rosół to także kompozycja warzyw. Najpopularniejsze to: marchew, pietruszka, seler i cebula, ale niektórzy dodają kapustę włoską lub czosnek. Rosół zwykle doprawia się liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim, ale można też goździkami, kurkumą, szafranem czy gałązkami pietruszki i tymianku.

Rosół i jego lecznicze właściwości

Talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego potrzeba naszemu organizmowi. Jest w nim sporo witamin i minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły z warzyw i mięsa, między innymi:

  • witamina A, E i beta-karoten,
  • potas, który reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi,
  • fosfor, wapń i magnez, które są niezbędne dla kości, zębów, serca, nerek i układu nerwowego,
  • żelazo,
  • białko.

Moc witamin i minerałów sprawia, że rosół obniża ciśnienie i wzmacnia naszą odporność. Ludzie, którzy często jedzą rosół, rzadziej skarżą się na przeziębienia i grypę, a także szybciej się kurują.

Jaki rosół jest najzdrowszy?

Najlepsze właściwości lecznicze ma rosół:

  • chudy,
  • z kury, indyka lub wołowiny,
  • z dużą ilością włoszczyzny, ziemniakami i pasternakiem,
  • uzupełniony o posiekaną cebulę i czosnek pod koniec gotowania,
  • zawierający niewielką ilość soli (zamiast kostek bulionowych i przypraw typu maggi stosuj lubczyk i natkę pietruszki, które nadadzą potrawie lekko słony smak),
  • uzupełniony o natkę pietruszki, koperek lub kolendrę, które uzupełnią niedobór witaminy C utraconej w długim procesie gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *