Witamina C w kosmetykach – formy, działanie, opinie

Witamina C w chemii kosmetycznej i kosmetologii dzięki swoim bardzo silnym właściwościom antyoksydacyjnym uważana jest za witaminę młodości i jeden z najlepiej pielęgnujących skórę składników najlepiej łączyć ją z rozpuszczalną w tłuszczach witaminą E (tokoferolem), ponieważ wraz z nią współtworzy duet zapobiegający procesom utleniania w komórkach.

Witamina C nie jest wytwarzana przez organizm ludzki, więc należy dostarczać ją zewnętrznie – w postaci pokarmu, a na skórę w postaci kremu lub – jeszcze lepiej – serum do twarzy. Kosmetyki z witaminą C są ważne, ponieważ, mimo że dużą jej ilość dostarczamy wraz z pożywieniem, to niestety jej ilość w skórze jest umiarkowana, zaś ilość ta zmniejsza się pod wpływem działania wolnych rodników ze środowiska.

Witamina C – właściwości

  • uszczelnia naczynia krwionośne, ponieważ wpływa na syntezę kolagenu typu I i III, który jest substancją podporową naczyń krwionośnych;
  • ma właściwości przeciwzapalne;
  • działa rozjaśniająco na skórę – hamuje tworzenie się melaniny – barwnika skóry;
  • ujednolica jej koloryt;
  • wzmacnia ochronę przez promieniami UV – zmniejsza rumień wywołany promieniowaniem UVB.

Czy wiesz, że…

… skuteczność witaminy C jest uzależniona od jej stężenia w danym kosmetyku?
Sugerowane stężenie witaminy C w kosmetykach powinno wynosić ok. 15% – tylko taka ilość dobroczynnie wpływa na skórę i jest dla niej bezpieczna. By zwiększyć stężenie witaminy C do kosmetyku dodaje się kompleks silikonowy, ponieważ zwiększa on stabilność oraz trwałość produktu.
Dobrym sposobem na zwiększenie stężenia witaminy C jest stosowanie czystej witaminy C w formie proszku wraz ze specjalnym nośnikiem, czyli peptydami, co przeciwdziała szybkiemu jej rozkładowi. Często witaminę C rozdrabnia się, poddając mikronizacji i przechowuje w liposomach.

Witamina C – rodzaje i formy w kosmetykach

1. Kwas L-askorbinowy, INCI: Ascorbic Acid

Aktywna forma witaminy C, niestety ma wysoką niestabilność. Ulega rozpadowi substancji pod wpływem czynników zewnętrznych (temperatura, tlen, światło, złe pH), skutkiem czego traci swoje cenne właściwości. Czysta forma witaminy C jest polecana dla skóry tłustej, trądzikowej, z nadmiernym łojotokiem.

Kwas L-askorbinowy zalety

  • Wysoka skuteczność
  • Szybkie efekty rozjaśnienia i poprawy kolorytu cery

Kwas L-askorbinowy wady

  • Niska stabilność
  • Liczne podrażnienia u osób ze skórą wrażliwą
  • Konieczność dodania do kosmetyku alkoholi i glikoli (tzw. promotory przejścia)
  • Wymagane niskie pH kwasu (niższe niż 3,5)

2. Palmitynian askorbylu INCI: Ascorbyl Palmitate

W porównaniu z czystą formą witaminy C odznacza się większą stabilnością, ponieważ jest rozpuszczalny w tłuszczach. W głębszych partiach skóry uwalnia się bardzo powoli, więc jest to najmniej aktywna forma witaminy C. Chętnie stosowany w kosmetykach po opalaniu.

Palmitynian askorbylu zalety

  • Lepsza stabilność
  • Wolne tempo uwalniania się kwasu askorbinowego
  • Łagodniejszy niż czysta forma witaminy C
  • Stabilny w neutralnych pH

Palmitynian askorbylu wady

  • Ograniczona przenikalność
  • Słabo przyswajalny przez skórę
  • Wolne działanie

3. Glukozyd askorbylu INCI: Ascorbyl Glucoside

Może wniknąć w głębsze partie skóry. Pochodna witaminy C, która wykazuje działanie zarówno w głębszych warstwach naskórka, jak i w skórze właściwej. Rozpuszcza się w wodzie, ale dłużej zachowuje swój potencjał aktywności biologicznej w skórze. Idealny do skóry wrażliwej.

Glukozyd askorbylu zalety

  • Lepsza stabilność w porównaniu z czystą formą witaminy C
  • Dobre działanie na skórę w większym przedziale pH
  • Przenikanie w głębsze warstwy skóry

Glukozyd askorbylu wady

  • Możliwość podrażnienia skóry

4. Tetraizopalmitynian askorbylu (INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate)

  • To forma witaminy C o skutecznym działaniu i wysokiej przyswajalności.
  • Jest też dobrze tolerowana przez skórę. Jest w formie olejku, więc wykazuje dobre powinowactwo do warstwy lipidowej skóry. Niestety jest najdroższą formą czynnego kwasu L-askorbinowego.

Tetraizopalmitynian askorbylu zalety

  • Najskuteczniejsza forma witaminy C
  • Wysoka efektywność i skuteczność
  • Działa już przy niskim stężeniu
  • Wysoka stabilność
  • Przyjazna skórze postać olejku
  • Długie działanie antyoksydacyjne
  • Korzystne działanie w wysokim zakresie pH

Tetraizopalmitynian askorbylu – wady

Najdroższa pochodna kwasu witaminy C
Wolniejsze działanie antyoksydacyjne

5. 3-O Etylowy kwas askorbinowy INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid

3-O Etylowy kwas askorbinowy jest najnowszą, doskonałą pochodną kwasu L-askorbinowego o wysokiej stabilności. Jest odporny na działanie światła i temperatury, doskonale przenika w głąb skóry i hamuje rozwój bakterii, a także zwalcza wszelkie stany zapalne. Jako jedyna forma witaminy C jest rozpuszczalna zarówno w tłuszczach jak i w wodzie. Idealny dla każdej cery, w tym wrażliwej.

3-O Etylowy kwas askorbinowy zalety

  • Wysoka stabilność w różnych warunkach
  • Odporny na działanie światła i temperatury
  • Działanie antybakteryjne
  • Jako jedyna pochodna jest cząsteczką amfifilową
  • Wysoki stopień penetracji w głąb skóry
  • Doskonała antyoksydacja

3-O Etylowy kwas askorbinowy wady

Nieco wolniejsze działanie niż czysta forma witaminy C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *