Woda ryżowa. Czy wiesz, jakie właściwości ma woda po gotowaniu ryżu?

Czym jest woda ryżowa? To po prostu woda, która zostaje po gotowaniu ryżu. Ostatnie badania dowodzą, że nie warto jej wylewać, ponieważ sprawdza się w pielęgnacji. Jakie ma właściwości? Dowiedz się więcej o wodzie ryżowej.

Azjatki od wieków doceniają właściwości ryżu – nie tylko w kulinariach, ale również w pielęgnacji. Doskonale wiedzą, że zawiera mnóstwo cennych witamin i protein, które są bardzo ważne m.in. dla naszych włosów. Stąd tak duża popularność w tamtym regionie płukanek ryżowych.

Jakie składniki zawiera ryż?

Zacznijmy od najważniejszego, czyli tego, co można znaleźć w ryżu.

Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów, białka, błonnika i tłuszczów wielonienasyconych. Szczególnie cenne w pielęgnacji są kwasy tłuszczowe i proteiny, dzięki którym włosy wzmacniane są od środka i od chronione przed utratą nawilżenia od zewnątrz. Oprócz tego ryż zawiera witaminy (m.in. kwas foliowy, PP, z grupy B) oraz cenne sole mineralne: magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. Co ważne, wszystkie te składniki są łatwo przyswajalne przez nasz organizm – nie tylko, gdy jemy ryż, ale również wykorzystujemy go do pielęgnacji.

Ryżowa płukanka do włosów

Płukanka do włosów na bazie ryżu jest doskonałym kosmetykiem naturalnym właśnie dzięki dużej zawartości składników, których potrzebują włosy (zwłaszcza te zniszczone).

To właśnie ryżowa płukanka jest jednym z azjatyckich sekretów piękna. Zbawienne działanie wody ryżowej na włosy nie jest tylko przekazywanym z pokolenia na pokolenie mitem – to domowy sposób na mocne i piękne włosy, który naprawdę działa. A jego początku sięgają japońskiego historycznego okresu Heian, kiedy to właśnie kobiety zaczęły stosować wodę po gotowaniu ryżu w pielęgnacji włosów.

Woda ryżowa. Co warto o niej wiedzieć?

Kiedy słyszymy o wodzie ryżowej po raz pierwszy, wyobrażamy sobie jakiś profesjonalny stworzony na bazie ryżu kosmetyk. Czym jest naprawdę?

Woda ryżowa, to nic innego jak woda, która zostaje po ugotowaniu ryżu. Ta, którą z reguły wylewamy. Podobno w pielęgnacji najchętniej wykorzystuje się dwa jej rodzaje – najlepsze właściwości ma woda z ryżu jaśminowego i brązowego. Choć tę z ryżu białego też można wykorzystać. Będzie miała po prostu nieco mniej składników odżywczych.

Ciekawostką jest, że dużo lepiej działa sfermentowana woda ryżowa. To oznacza, że wodę po ryżu warto zostawić na kilka dni i robić płukankę dopiero, gdy lekko skwaśnieje – ma wtedy odpowiednie pH.

Woda ryżowa – działanie na włosy

Dlaczego warto wykorzystywać wodę, która zostaje po gotowaniu ryżu? Niedowiarków może przekonać jej skuteczne działanie. Wystarczy zastosować ryżową płukankę 2-3 razy, aby zobaczyć, że:

  • wzmacnia włosy i ogranicza ich wypadanie;
  • poprawia elastyczność pasm;
  • regeneruje i odbudowuje zniszczone włosy;
  • zapobiega rozdwajaniu się końcówek;
  • działa jak tarcza ochronna dla włosów;
  • wygładza włosy i podkreśla ich blask.

Jak przygotować płukankę ryżową w domu?

Woda ryżowa to naturalny kosmetyk, którego nie kupisz w sklepie. Można go jednak przygotować w domu i nie jest to trudne zadanie. Czego potrzebujemy i co musimy zrobić, żeby zrobić domową płukankę ryżową?

Do przygotowania domowej wody ryżowej potrzebne są tylko dwa składniki: dobrej jakości ryż jaśminowy lub brązowy, a także czysta woda. Ryż zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15 minut. Woda nie może być solona! Wyjmujemy ryż – po odcedzeniu zostaje mętna, lekko mleczna woda. To właśnie nasza płukanka do włosów!

Jeśli chcemy wzmocnić działanie przygotowanej płukanki ryżowej, warto odstawić ją na 2 dni w temperaturze pokojowej. Lekko zakwaszona będzie idealna do płukania włosów i przywracania im gładkości.

Trzeba tylko pamiętać, żeby przed użyciem rozcieńczyć wodę ryżową czystą wodą – najlepsza proporcja to 3-4 łyżki ryżowej esencji na szklankę wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *