Jeżeli marzysz o magicznym eliksirze, który w cudowny sposób sprawi, że Twoja nadwaga lub cellulit znikną, mamy coś dla Ciebie. Co to jest zielona kawa i jakie ma właściwości?
Zielona kawa – co to jest?
Zielona kawa to inaczej kawa niepalona. Zielona kawa zawdzięcza swój kolor kwasowi chlorogenowemu, który ulatnia się w wyniku procesu palenia. To właśnie zawartość tego kwasu odróżnia zieloną kawę od zwykłej, czarnej kawy.
Zielona kawa – właściwości
O zbawiennym wpływie zielonej kawy decyduje przede wszystkim zawartość kwasu chlorogenowego, który:
- w połączeniu z kofeiną powoduje spadek wagi i zmniejszenie cellulitu. Niektóre zielone kawy nie zawierają kofeiny, dlatego zanim zdecydujemy się na zakup, powinniśmy to sprawdzić. Uwaga: zawartość samego kwasu chlorogenowego nie działa ani odchudzająco, ani antycellulitowo,
- ogranicza wchłanianie glukozy z pożywienia, co zarówno przyspiesza odchudzanie, jak i ma zastosowanie w przypadku chorych na cukrzycę,
- jako przeciwutleniacz ma właściwości antyrakowe i hamuje rozwój zmian nowotworowych we wczesnych etapach choroby.
Inne właściwości zielonej kawy:
- ochrania pracę wątroby,
- podnosi odporność poprzez zwiększenie produkcji przeciwciał,
- działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie,
- zwalcza bakterie i wirusy,
- obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia kamieni żółciowych u mężczyzn,
- zmniejsza poziom złego cholesterolu,
- poprawia wygląd skóry.
Mimo licznych korzyści płynących ze spożywania zielonej kawy nie można traktować jej jak lekarstwa na wszystko. Zielona kawa ma za zadanie jedynie uzupełnić zdrowy i zrównoważony sposób odżywania się oraz aktywność fizyczną.
Jak parzyć zieloną kawę i w jakich ilościach spożywać?
Ziarna zielonej kawy należy najpierw rozgnieść w moździerzu, a później zmielić w młynku mechanicznym. Następnie odsypujemy dwie czubate łyżeczki i zalewamy wrzątkiem. Parzymy ok. 10 minut.
Optymalna porcja dzienna to dwie filiżanki kawy wypijane na pół godziny przed posiłkiem. Zieloną kawę można doprawić w dowolny sposób – cukrem, cynamonem lub kardamonem. Ponieważ zielona kawa ma gorzkawy ziołowy smak, można wymieszać ją z kawą tradycyjną w proporcji 2:1 na korzyść kawy zielonej.
Dodaj komentarz