Pewnie nie zdawałaś sobie sprawy, jak ważny jest dobór odpowiedniego olejku do maceratu ziołowego. I nie słuchaj tych, którzy mówią, że to bardzo trudne zadanie. Uwierz, że wystarczy odpowiedzieć sobie na kilka banalnych pytań, by móc przygotować tę leczniczą miksturę.
Zacznijmy jednak od czegoś innego. Czy wiesz, czym tak naprawdę jest ziołowy macerat? To nic innego, jak olejowy wyciąg z ziół lub ziołowy olej. Taki preparat zawiera wiele witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. O skórę i włosy dba nie tylko olejek bazowy maceratu. Ważną rolę w pielęgnacji odgrywają również zioła. Roślinki dobieramy do potrzeb skóry twarzy, włosów lub paznokci. Co ciekawe, maceraty ziołowe są stosowane przy schorzeniach, przeziębieniach lub chorobach wewnętrznych.
Jaki olejek będzie najlepszy dla naszego maceratu z ziół? Wybór właściwego olejku gwarantuje osiągnięcie świetnych rezultatów. Dlatego najpierw odpowiedz sobie na pytanie, w jakim celu chcesz wykorzystać ziołową miksturę? Innego olejku użyjesz do masażu, sporządzenia kremu, wzbogacenia składu maści lub zabarwienia mydła. A jeśli jeszcze nie wiesz, jaki kosmetyk chcesz zrobić, wybierz jeden z olejów uniwersalnych, np. olejek migdałowy, z pestek śliwki lub olejek makadamia. Czy chcesz zrobić olejek o specjalnym przeznaczeniu? Jeśli tak, to wybór olejku jest bardzo ważną sprawą. W maceracie zastosuj taki, który natłuści wysuszoną skórę, zmniejszy stany zapalne skóry twarzy lub ureguluje pracę gruczołów łojowych i zapobiegnie świeceniu się cery.
Pod uwagę weź również czas przechowywania maceratu. Najbardziej trwałymi olejami będą rafinowane lub z tłuszczy nasyconych. Nie używaj olejków z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, ponieważ tracą ważność po niespełna trzech miesiącach. Mniej stabilne oleje powinno dodawać się na końcowym etapie tworzenia produktu. Dobrze sprawdzą się oleje stabilne. Zaliczymy do nich między innymi: tłuszcze zwierzęce, olej kokosowy, masło Shea, olejek ryżowy lub olejek jojoba.
Ważna jest też technika wykonania maceratu ziołowego. Do klasycznej metody wybierz jeden z olejów stabilnych. Zalej nim przygotowaną wcześniej mieszankę ziół i odstaw w słoneczne miejsce, aby wszystkie składniki dobrze połączyły się. Oleje mniej stabilne dobrze sprawdzą się podczas długiego gotowania w wolnowarze. Gotowe ziołowe maceraty przechowuje się w chłodnym i zacienionym miejscu.
Dodaj komentarz