To, co czyni przeciwutleniacze tak cennymi i ważnymi dla człowieka jest zdolność hamowania rozwoju wolnych rodników, czyli niesparowanych atomów, które szybko i sprawnie przemieszczają się po organizmie, niszcząc jego zdrowe komórki. Jeśli jest ich zbyt dużo w porównaniu do antyoksydantów, mowa wówczas o tak zwanym stresie oksydacyjnym, czyli brakiem równowagi między utleniaczami a przeciwutleniaczami. Taka sytuacja może sprzyjać rozwojowi poważnych chorób oraz bardzo szybkiego starzenia się skóry, oraz włosów. Jeśli chcesz długo cieszyć się zdrowym ciałem i młodą skórą – koniecznie włącz antyoksydanty do swojej diety i codziennej pielęgnacji.
Najważniejsze antyoksydanty – witaminy antyoksydacyjne
- Witamina A – bardzo silny antyoksydant, witamina niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, sprawnie poprawia kondycję skóry. Najbezpieczniejsza dla organizmu ludzkiego jest, występująca w warzywach i owocach, prowitamina A (beta-karoten), która w ciele przekształcana jest w witaminę A. Najbogatsze w beta-karoten są: marchew, boćwina, szczaw, szpinak, papryka czerwona, dynia, cykoria, brokuły, por, pomidory, szparagi i brzoskwinie. Aby witamina dobrze się wchłaniała, potrzebny jest, chociaż mały dodatek tłuszczu. W produktach zwierzęcych witamina A występuje w postaci retinolu, a jej źródła to: wątróbka, żółtko, ryby (makrela, tuńczyk), tłusty twaróg, pełnotłuste mleko.
- Witamina E – to najsilniejszy przeciwutleniacz określany jako „witamina młodości”. Wspiera prawidłowe nawilżenie skóry, zapobiega patogennym zmianom w tkankach i komórkach. Witamina E – występuje głównie w olejach roślinnych.
- Witamina C – to kolejna silnie wpływająca na młodość skóry witamina; pobudza syntezę kolagenu, poprawia stan skóry i błon śluzowych, zwiększa odporność organizm. Bierze udział w regeneracji witaminy E. Jej źródła to papryka, brokuł, kapusta, brukselka, aronia, czarne porzeczki, owoce cytrusowe.
Witaminy A, C i E najlepiej suplementować razem: wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają swoje działanie antyoksydacyjne.
Najważniejsze antyoksydanty – składniki mineralne
Wśród minerałów do głównych antyoksydantów należą m.in. cynk (odpowiada za prawidłową pracę układu odpornościowego, dodatkowo jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w biosyntezie białka), selen (substancja wyłapująca wolne rodniki i wspomaga enzymatyczne systemy chroniące przed wolnymi rodnikami, dzięki zdolnościom łączenia się ze szkodliwymi dla zdrowia metalami ciężkimi, przyspiesza ich wydalanie z organizmu i dodatkowo chroni organizm przed zabójczym działaniem aflatoksyn) i Likopen – chroni DNA przed wolnymi rodnikami oraz reguluje jego mechanizmy naprawcze, ponadto hamuje namnażanie się patologicznych komórek wywołanych przez reaktywne formy tlenu).
Najważniejsze antyoksydanty – bioflawonoidy
To grupa organicznych związków chemicznych, których źródłem jest wiele roślin. Nie są one niezbędne do funkcjonowania organizmu człowieka, ale ich rola w zapobieganiu wielu chorobom i starzeniu się skóry jest ogromna. Znamy ponad 7000 różnych flawonoidów. Najlepiej poznane flawonoidy to kwercetyna i rutyna, które działają podobnie jak witamina C – wzmacniają naczynia krwionośne. Bardzo cenne dla młodości i kondycji skóry są flawonoidy, zwane katechinami, występują w herbacie (w największej ilości w zielonej).
Silne działanie antyoksydacyjne mają również antocyjany. To czerwono-niebieskie barwniki roślinne występujące w aronii, czarnych i czerwonych porzeczkach, jeżynach, winogronach (szczególnie w skórce), czerwonej kapuście oraz bakłażanie.
Najważniejsze antyoksydanty – koenzym Q10
Mało kto wie, że koenzym Q10 nazywa się inaczej ubichinon. To substancja witaminopodobna, która jest obecna w każdej komórce naszego ciała. Do niego należą najistotniejsze przemiany metaboliczne.
Działa antyoksydacyjnie, a także zwiększa produkcję energii w komórkach, ta zaś jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tkanek i narządów. Dostarczając skórze odpowiednią dawkę koenzymu Q10, można znacznie opóźnić proces jej starzenia. Kosmetyki z ubichinionem zabezpieczają skórę przed zanieczyszczeniami środowiska: toksynami, dymem, smogiem oraz przed wolnymi rodnikami.
Najważniejsze antyoksydanty – luteina i zeaksantyna
Należą do rodziny karetonoidów, podobnie jak beta-karoten. Są silnymi antyoksydantami, a ponadto wpływają na obniżenie złego cholesterolu i odkładanie się groźnych tłuszczy na ściankach, czyli zapobiegają tworzeniu się zatorów żylnych powstałych z blaszek miażdżycowych. Źródłem luteiny są algi, np. spirulina i chlorella, które wpływają też bardzo korzystnie na skórę, włosy i paznokcie.
Dodaj komentarz