Jakie właściwości ma mocznik? Zbawienny wpływ mocznika

Regeneruje, złuszcza, łagodzi, leczy, odżywia, nawilża – wszystkie to zawdzięczamy mocznikowi. Czym jest ten ceniony składnik wielu kosmetyków? Gdzie występuje mocznik i jakie są jego właściwości?

mocznik.jpg

Co to jest mocznik?

Mocznik to – wbrew pozorom – bezwonny i bezbarwny kryształek, który powstaje w naszym organizmie. Mocznik wydalamy wraz z moczem i potem. Jest on również ważnym składnikiem związków chemicznych, które znajdują się w rogowej warstwie naskórka. Ale bez obaw – do celów kosmetycznych otrzymuje się go z amoniaku i dwutlenku węgla.

Właściwości mocznika

Mocznik ma szerokie zastosowanie – spełnia różne funkcje w zależności od stężenia, jakie wykorzystano w kosmetykach. Małe stężenie mocznika (2%) pobudza regenerację naskórka, dlatego jest on składnikiem kremów nawilżających i regenerujących, a duże (40% i więcej) powoduje silnie złuszczanie, dzięki czemu leczy on objawy rybiej łuski, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry.

Ponieważ mocznik występuje w różnych stężeniach, może kryć się pod wieloma nazwami. Najczęstsze to: carbamide, carbamide resin, carbamimidic acid, carbonyl diamide, carbonyldiamine, isourea, 75 urea, pseudourea, ureaphil, ureophil, urevert.

Inne właściwości mocznika:

  • nawilża i zmiękcza, np. w preparatach do stóp,
  • działa antybakteryjnie, np. w tonikach do skóry trądzikowej,
  • zwiększa przepuszczalność skóry do tego stopnia, że ułatwia wnikanie wgłąb skóry substancji aktywnych znajdujących się w kosmetykach i lekach,
  • złuszcza skórę, np. w peelingach, kuracjach złuszczających i preparatach do skóry suchej, nadmiernie zrogowaciałej.

Gdzie występuje mocznik?

Mocznik jest składową różnych kosmetyków, m.in.:

  • kremów do twarzy, rąk i stóp,
  • balsamów do ciała,
  • maści, emolientów i toników,
  • szamponów i odżywek do włosów,
  • past do zębów.

Mocznik nawilża skórę suchą i atopową, w okresie menopauzy czy wysuszoną nadmiernym opalaniem. Sprawdza się przy skórze wrażliwej, alergicznej i trądzikowej. Ma działanie przeciwłupieżowe. Łagodzi podrażnienia po goleniu i depilacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *