Kawa zielona – co to jest i jakie ma właściwości? Wpływ zielonej kawy na zdrowie i wygląd

Jeżeli marzysz o magicznym eliksirze, który w cudowny sposób sprawi, że Twoja nadwaga lub cellulit znikną, mamy coś dla Ciebie. Co to jest zielona kawa i jakie ma właściwości?

Green-Coffee-Bean-extract

Zielona kawa – co to jest?

Zielona kawa to inaczej kawa niepalona. Zielona kawa zawdzięcza swój kolor kwasowi chlorogenowemu, który ulatnia się w wyniku procesu palenia. To właśnie zawartość tego kwasu odróżnia zieloną kawę od zwykłej, czarnej kawy.

Zielona kawa – właściwości

O zbawiennym wpływie zielonej kawy decyduje przede wszystkim zawartość kwasu chlorogenowego, który:

  • w połączeniu z kofeiną powoduje spadek wagi i zmniejszenie cellulitu. Niektóre zielone kawy nie zawierają kofeiny, dlatego zanim zdecydujemy się na zakup, powinniśmy to sprawdzić. Uwaga: zawartość samego kwasu chlorogenowego nie działa ani odchudzająco, ani antycellulitowo,
  • ogranicza wchłanianie glukozy z pożywienia, co zarówno przyspiesza odchudzanie, jak i ma zastosowanie w przypadku chorych na cukrzycę,
  • jako przeciwutleniacz ma właściwości antyrakowe i hamuje rozwój zmian nowotworowych we wczesnych etapach choroby.

Inne właściwości zielonej kawy:

  • ochrania pracę wątroby,
  • podnosi odporność poprzez zwiększenie produkcji przeciwciał,
  • działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie,
  • zwalcza bakterie i wirusy,
  • obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia kamieni żółciowych u mężczyzn,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • poprawia wygląd skóry.

Mimo licznych korzyści płynących ze spożywania zielonej kawy nie można traktować jej jak lekarstwa na wszystko. Zielona kawa ma za zadanie jedynie uzupełnić zdrowy i zrównoważony sposób odżywania się oraz aktywność fizyczną.

Jak parzyć zieloną kawę i w jakich ilościach spożywać?

Ziarna zielonej kawy należy najpierw rozgnieść w moździerzu, a później zmielić w młynku mechanicznym. Następnie odsypujemy dwie czubate łyżeczki i zalewamy wrzątkiem. Parzymy ok. 10 minut.
Optymalna porcja dzienna to dwie filiżanki kawy wypijane na pół godziny przed posiłkiem. Zieloną kawę można doprawić w dowolny sposób – cukrem, cynamonem lub kardamonem. Ponieważ zielona kawa ma gorzkawy ziołowy smak, można wymieszać ją z kawą tradycyjną w proporcji 2:1 na korzyść kawy zielonej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *